Skip to content

Epokside hava kabarcıkları tamamen nasıl yok edilir?

Epokside hava kabarcıklarını yok etme konusunda bir çok üretici farklı teknikler uygulamakta ve internette de bir çok farklı bilgi bulunmakta. Ancak biz bu videoda, hangi uygulamalar hangi şartlarda kullanılabilir ve ne sonuç sağlar, detaylı olarak buna yer vereceğiz.

Epoksi hava kabarcıklarını engelleme konusunda bir çok üretici farklı teknikler uygulamakta ve internette de bir çok farklı bilgi bulunmakta. Ancak biz bu videoda, hangi uygulamalar hangi şartlarda kullanılabilir ve ne sonuç sağlar, detaylı olarak buna yer vereceğiz.

Bazı epoksi üreticileri epoksi içerisine hava kabarcığı yok edici katkı maddeleri koysa da, şartlara göre tüm hava kabarcıklarını yok edemeyebilirsiniz.

Ek olarak en yüksek kalitede üretilmiş bir ürüne sahip olabilmeniz için, hava kabarcığı yok edici katkıların konulmuş olduğu epoksileri önermiyoruz. Bu konuya detaylı olarak en iyi epoksi nasıl seçilir dersimizde yer verdik.

Epoksi üretimi konusunda tecrübeli ve tecrübesiz tüm üreticiler hava kabarcıklarını pürmüz, çakmak ve benzeri ateşli ekipmanlar ile giderebileceğini düşünmektedir. Ancak bu uygulama epoksinin yalnızca üst katmanındaki hava kabarcıklarını yok etmektedir. Daha derinlerde olan hava kabarcıklarını bu uygulamayla yok etmek mümkün değildir.

Hava kabarcıklarını yok etmenin ilk yöntemi epoksi karışımı hazırlandıktan sonra vakumlama yapılmasıdır. Bu uygulama, karıştırılmış epoksi için döküm öncesi uygulandığından, epoksinin uygulama alanına döküldükten sonra oluşan hava kabarcıklarına bir etkisi olmayacaktır. Bunun dışında vakum makinesi daha profesyonel üretimlerde kullanılan bir ekipman olduğundan, daha küçük üreticiler ya da üretim imkanları daha kısıtlı olan üreticiler de bulunması mümkün olmayabilir.

Şimdi, Üretimlerinizde kolaylıkla kullanabileceğiniz hava kabarcıkları yok etme tekniğinden bahsedelim. bunun için ihtiyacınız olan şey ısı tabancasıdır. Isı tabancası kullanarak hava kabarcığı yok etme işlemi biraz dikkat ve bir kaç önemli bilgi gerektirmektedir. Epoksiyi, uygulama alanına dökümü tamamladıktan sonra 15-25 dakika aralığında herhangi bir müdahale yapmadan bekleyin. Bu işlemi bir müdahale gerekmeden kaybolacak hava kabarcıklarının bitmesi için yapıyoruz. Ancak Bekleme süreniz sonrasında kalan hava kabarcıkları sizin tarafınızdan giderilmesi gerekir.

Bu aşamada ısı tabancasını güçlü kademesine getirerek, hava kabarcıklarının bulunduğu bölgelere, yaklaşık 5-10 santim uzaklıktan uygulamaya başlayabilirsiniz. Bu aşamada en önemli konu, tekbir alanda sabit kalarak uygulama yapmamanızdır. Tek bir alana gereğinden fazla ısı tabancası uygulaması, epoksinin ısınmasına, donma süreci için oluşan reaksiyonun hızlanmasına, döküm kalitenizin bozulmasına sebep olacaktır. Bu işlemi sabırla zamana yayarak yapmanız gerekmektedir. İlk uygulamada tüm hava kabarcıklarının yok edemeyebilirsiniz. Bu durumda yine 15-25 dakika aralığında, herhangi bir müdahalede bulunmadan bekleyiniz.

Ve sonrasında ısı tabancası uygulamasını tekrar ediniz. Isı tabancası ile hava kabarcığı yok etme işlemi ve bu işlemin yoğunluğu, kullandığınız epoksi türüne göre belirlemeniz gereken bir işlemdir.

24 saat ya da daha kısa sürelerde donma sağlayan, sertleştirici seviyesi yüksek epoksilerde bu işlemi yaparken çok dikkali ve sabırlı olmanız gerekmektedir. ek olarak döküm yaptığınız ortamın 22° sıcaklığın altında olmasını tavsiye ederiz. Döküm ortamınız 22°’nin üzerinde ortam sıcaklığının üzerinde ise ya da hızlı donan epoksiler kullanıyorsanız, ısı tabancası uygulaması çok daha tecrübeli üreticiler tarafından yapılabilir..

Yüzeyin altında kalan tüm hava kabarcıklar ısı tabancası uygulaması ile yok edildikten sonra eğer varsa pürmüz ya da benzeri ateşli ekipman ile yalnızca yüzeyde kalmış olma ihtimali olan hava kabarcıkları için kısa ve hızlı bir uygulama yapabilirsiniz. Pürmüz ya da benzeri ateşli ekipmanlar belli bir bölgede sabit uygulama yapmadan, ateşi yüzeyde hızlıca gezdirerek ve ateşin yalnızca en uç kısmı yüzeye değecek uzaklıkta yapılmalıdır. Bu neden önemlidir? Eğer birden fazla kat döküm yapmanız gereken durumlar var ise, ilk katın yüzeyinde kalan ve görünmesi daha zor olan mikro hava kabarcıkları, ikinci kat döküm ile ilk kat döküm birleşim yerinde kalarak ürünün görsel kalitesini bozabilir.

İster büyük ister küçük ürün üreticisi olun , ürettiğiniz ürünün kalitesini belirleyen en önemli unsurlardan bir tanesi hava kabarcıksız, cam gibi şeffaf döküm yapabilmiş olmanızdır.

En yüksek kaliteye sahip epoksi markaları ve bu markaların epoksi türlerini tanıttığımız videolar instagram sayfamızın abonelere özel bölümünde yer almaktadır.

Az bilinen detayları ile profesyonel ücretsiz epoksi kursu videoları için ODYWOOD YOUTUBE kanalımızı ziyaret etmeyi ve abone olmayı unutmayın.